Kosttillskott vid barnlöshet

– för att bli gravid

Du kan ta kosttillskott för att på egen hand öka din fertilitet. Du kan också kombinera tillskotten med en barnlöshet behandling som IVF, zonterapi eller akupunktur.

Det finns flera kosttillskott som kan vara aktuella, och de har olika effekter på kroppen.

Jag ska reda ut detta nedan så att du lättare kan välja de rätta tillskotten för dig.

Först vill jag ge dig min lista

Du vill veta vad du ska ta för tillskott för din fertilitet. Då är denna lista för dig.

Jag vill säga att här länkar jag direkt till sidan där du kan beställa dem för att underlätta för dig (annars är länkarna på denna sida till sidor där jag berättar mer om respektive kosttillskott).

❤️ Om du snabbt vill ha en lista på vad du ska ta så är min rekommendation denna (länken går till mitt bästa tips för respektive tillskott):

🫶 Det bästa är om ni båda två tar ovanstående tillskott.

Och ett extra plus är att de kosttillskotten är bra för din hälsa generellt, så du och din partner får ett friskare liv när ni tar dem.

Därtill lägger du något av följande för hormonell balans:

Och om du är äldre dessutom:

 

Tänk på att du kan behöva ta tillskotten under minst 3 månader. Det tar tid för kroppen att fylla på depåer och komma i balans.

Sedan finns det några andra tillskott som du kan läsa om längre ned på denna sida.

Jag kommer nu att berätta om olika kosttillskott och vad de är bra för. Du kan också följa länkarna för att läsa mer om varje tillskott och hur det påverkar din fertilitet och chans att få ditt efterlängtade barn.

Kosttillskotten som är grunden för din fertilitet och för att producera bra ägg och spermier

De grundläggande tillskotten för dig för att din kropp ska vara i balans och fertil:

 • Vitamin E – den viktigaste vitaminen för din fertilitet. Här finns grunden!
 • Zink – den viktigaste mineralen för din fertilitet. Både för dig som kvinna och för din man.
 • Q10 (CoQ10) / Ubiquinol – tillräckliga nivåer av detta ämne behövs för att det överhuvudtaget ska kunna bildas ägg och spermier av bra kvalitet.

När du har oförklarad barnlöshet, misslyckade IVF:er eller missfall

Vid oförklarad barnlöshet så är det svårt att veta vad som är felet. Du provar olika behandlingar utan resultat. Kanske gör du IVF utan att lyckas.

Hormonell obalans är den största förklaringen till barnlöshet och kan påverka t.ex. livmoderslemhinnan, möjligheten för spermier att ta sig fram, chansen för ett befruktat ägg att fästa, risken att ett befruktat ägg stöts bort, och möjligheten för embryot att utvecklas normalt.

Tillskott som kan vara svaret är:

 • D-vitamin. För låga nivåer i kroppen är vanligt för oss i Norden, och har du istället tillräckliga nivåer så ökar det din chans att bli gravid med 3-4 gånger! D-vitamin förbättrar bl.a. embryoimplantationschansen och resultatet av fertilitetsbehandlingar och ökar chansen till en lyckad slutförd graviditet och minskar risken för graviditetskomplikationer.
 • Omega 3 som balanserar dina hormoner, ökar blodflödet i livmodern och chansen för det befruktade ägget att fästa, och minskar inflammation i kroppen och därigenom minskar risken att ett ägg stöts bort på grund av ett överaktivt immunförsvar.
 • Nattljusolja som påverkar dina hormoner. Nattljusolja bidrar till äggmognad och ägglossning, och till spermiernas chans att befrukta ägget. Nattljusolja minskar din immunförsvarsreaktion som kan finnas mot spermierna och så skapas det en spermievänligt slem i livmoderhalsen som ger spermierna bra näring och rörlighet. Dessutom bidrar det till embryoutveckling och implantation.
 • Munkpeppar (Agnus Castus) som balanserar dina hormoner bl.a. så att du får tillräckligt med progesteron för att det befruktade ägget ska fästa i livmoderslemhinnan och att det blir en lyckad fosterutveckling.
 • N-Acetyl Cystein (NAC) en antioxidant som motverkar att det bildas fria radikaler i reproduktionssystemet. NAC förhindrar alltså celldöd och minskad fertilitet.

Kosttillskott som ökar kvaliteten på ägg och spermier, och minskar risken för missfall

Kvaliteten på dina ägg och på spermierna är mycket viktigt för att du ska kunna bli gravid. Med bra kvalitet så ökar chansen för att spermierna når ägget, det ökar chansen för en befruktning och det ökar chansen att ett befruktat ägg fäster. Dessutom så ökar det chansen för att ett embryo utvecklas normalt och det minskar risken för missfall.

Det finns en del kosttillskott som har visat sig öka kvaliteten på både ägg och spermier, och på så sätt minska risken för missfall:

 • Munkpeppar som stimulerar dina hormoner som behövs för din äggproduktion och din ägglossning, och för att bilda spermier av tillräcklig kvalitet och tillräcklig volym.
 • D-vitamin där du som man behöver tillräcklig hög nivå för att ha spermier av tillräckligt bra kvalitet, och du kan förbättra spermiernas rörlighet med tillskott av D-vitamin. Och för dig som kvinna så förbättrar D-vitamin din ägglossning och ger dig embryon av högsta kvalitet, men framförallt så ökar chansen för ett befruktat ägg att fästa!
 • Inositol

Jag vill också nämna Astaxanthin (kraftfull antioxidant) – belgisk forskning har påvisat positiva effekter på spermiekvalitet (finns i krillolja).

Preparat som normaliserar menscykeln

En oregelbunden menscykel eller en onormal menscykel (för kort eller för lång) kan vara en förklaring till att du inte blir gravid.

När du har oregelbunden mens så är det dels svårt att veta när din ägglossning inträffar, och dels är det ett tecken på att dina hormoner är i obalans.

När du har för kort eller lång menscykel så kan de olika faserna i menscykeln vara ur synk, och det påverkar chansen för ett ägg att hinna bli befruktat och fästa, och det är också en indikation på att balansen mellan dina olika hormoner är satt ur spel.

Som zonterapeut har jag erfarenhet av att när du har oregelbunden mens, eller när du har kort eller lång menscykel, så kan zonterapin många gånger hjälpa dig att normalisera menscykeln.

Det finns också kosttillskott som kan hjälpa dig. Dessa är:

Naturläkemedel för dig utan mens

När du inte har någon mens (amenorré) så kan du få hjälp att få igång mensen:

 • Rosenrot är det naturläkemedel som kan hjälpa dig då.

Kosttillskott för dig som är äldre

Du kan också få hjälp att bli gravid när din ålder ligger runt 40.

 • Rosenrot är ett naturläkemedel som kan vara till hjälp.
 • Q10 (CoQ10) / Ubiquinol
 • N-Acetyl Cystein (NAC)

När du är äldre så riskerar också äggkvaliteten att minska, så kosttillskotten ovan för att öka äggkvaliteten är bra att ta.

När du har PCOS (många vet inte ens om det)

Lider du av PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom)? Man tror att 5-15% av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS, de flesta utan att veta om det.

PCOS innebär att du har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna tillsammans med för mycket av det ”manliga” hormonet testosteron. Detta kan t.ex. göra att du har oregelbunden eller utebliven mens, lätt för att gå upp i vikt, och svårt att bli gravid.

Vid PCOS kan du få hjälp av:

Andra kosttillskott vid barnlöshet

Andra preparat är:

Kan du lida av järnbrist?

Har du brist på järn? Järnbrist kan minska din fertilitet och orsaka utebliven ägglossning, sämre äggkvalitet och i vissa fall missfall.

Kanske kan du alltså behöva tillskott av:

 • Järn

Vad finns det mer för hjälp för att bli gravid?

Mer tips kommer 😊

Lider du av depression, se även kosttillskott mot depression.

Ifall du tar hjälp av zonterapi – behövs kosttillskott då?

Zonterapin hjälper din kropp att balansera sig för att du ska kunna bli gravid.

Och för många räcker det med zonterapin för att bli gravid.

Ibland kan det behövas något mer för att komma tillrätta med barnlöshet. Du kan behöva kosttillskott.

Märker du inte önskad effekt efter några månader med zonterapi, eller om du vill maximera chanserna direkt, så kan det vara bra att testa något eller några kosttillskott för att ge din kropp ändå bättre chans att kunna bli gravid.

Du kan med fördel kombinera zonterapin med kosttillskott.

Maximera din chans att bli gravid med kosttillskott

Att ta hjälp av kosttillskott vid barnlöshet har hjälpt många att bli gravida.

Jag rekommenderar dig att prova kosttillskott för din fertilitet, och din man också.

Du kan beställa dem här på en särskild online-butik som är specialiserade på kosttillskott för dig som vill få barn.

Vad ska du välja för fertilitet kosttillskott?

Mina tips till dig för din optimala fertilitet.

(Länkarna här går till sidan där du kan beställa hem dem)

Tips 1

❤️ Börja med att ta de fem mest grundläggande tillskotten för din fertilitet (länken går till mitt bästa tips för respektive kosttillskott):

 • Vitamin E (400 IU) – den viktigaste vitaminen för din och partnerns fertilitet.
 • Zink – den viktigaste mineralen för din och partnerns fertilitet.
 • Q10 (100 mg) / Ubiquinol – tillräckliga nivåer av detta ämne behövs för att det överhuvudtaget ska kunna bildas ägg och spermier av bra kvalitet.
 • D-vitamin. För låga nivåer i kroppen är vanligt för oss i Norden, och har du istället tillräckliga nivåer så ökar det din chans att bli gravid med 3-4 gånger!
 • Omega 3 ökar chansen för det befruktade ägget att fästa, och minskar inflammation i kroppen (motverkar överaktivt immunförsvar).

Du tar dessa tillskott direkt och fortsätter med det så länge du försöker att bli gravid.

Det som är bra är att dessa tillskott även är bra för din generella hälsa. Du kommer alltså att kunna få ett friskare liv tack vare dem 😊

🫶 Det bästa är om din partner också tar dessa tillskott.

Tips 2

🤰 Lägg därtill ett av följande tillskott som påverkar dina hormoner:

Det beror lite på vilket av dessa preparat som är bäst för dig. Så välj det eller de som du känner igen dig mest i eller som du är mest dragen till.

Det kan behövas 3 månader för att få effekt, så håll ut. Märker du inte någon effekt efter den tiden, ska du kanske prova ett annat av dessa preparat.

Tips 3

Är du äldre ska du definitivt överväga att också ta:

 

Jag önskar dig varmt lycka till!