Nattljusolja och fertilitet

Visste du att nattljusolja har en mÀngd fördelar för fertiliteten? American Botanical Council skriver i The ABC Clinical Guide to Herbs att forskning har visat att nattljusolja kan hjÀlpa till att minska PMS och inflammation, öka livmoderhalsens slemproduktion och förbÀttra livmoderhÀlsan.

Dessutom har det visats att den effekten som nattljusolja kan ha pÄ kroppen Àr inblandad i den kvinnliga reproduktionsprocessen, frÀmst Àgglossning, befruktning och implantation.

Köpa nattljusolja? Klicka hĂ€r 😊

Anledningen till att nattljusolja Àr till hjÀlp för dessa saker Àr att det Àr en rik kÀlla till omega-6 essentiella fettsyror; Linolsyra (LA) och Gamma Linolensyra (GLA). Nattljusolja Àr en av fÄ vÀxter som innehÄller GLA. Oljan kommer frÄn fröna frÄn Evening Primrose -vÀxten, Oenothera biennis. Fröna samlas och kallpressas för sin olja, och sedan inkapslas oljan för anvÀndning som kosttillskott.

Varför nattljusolja Àr bra för din fertilitet

De essentiella omega-6 fettsyrorna LA och GLA som finns i nattljusolja krĂ€vs för att kroppen ska kunna göra prostaglandin E2 (PGE2). Det finns flera typer av prostaglandiner, PGE2 Ă€r en av dem. Prostaglandiner agerar pĂ„ samma sĂ€tt som hormoner, eftersom de ocksĂ„ Ă€r ”budbĂ€rare” som sĂ€ger till sina mĂ„lceller ”vad de ska göra och nĂ€r.”

Den största skillnaden mellan prostaglandiner och hormoner Àr att prostaglandiner inte produceras pÄ nÄgra specifika platser i kroppen, utan snarare pÄ mÄnga olika platser runt omkring i kroppen. En annan skillnad Àr att prostaglandinernas mÄlceller finns i omedelbar nÀrhet av det stÀlle dÀr prostaglandiner utsöndras.

PGE2 spelar en roll för kvinnlig fertilitet genom att hjÀlpa till att kontrollera reglering av hormoner, verka pÄ livmoderceller, livmoderhalsceller och gulkroppsregression.

PGE2 har ocksÄ visats vara ett stöd för Àgglossningen, för spermiernas möjlighet att befrukta Àgget, och för den tidiga embryoutvecklingen och implantationen.

FrÀmjar och upprÀtthÄller den hormonella balansen

Som förklarats ovan Àr prostaglandiner nödvÀndiga för korrekt hormonbalans. Att du fÄr tillrÀckligt med LA och GLA omega-6 fettsyror genom tillskott av nattljusolja sÀkerstÀller att du frÀmjar en sund prostaglandinfunktion.

Optimerar Àgglossningen och spermiernas chans att befrukta Àgget

PGE2 spelar en relevant roll i hela Àgglossningsprocessen inklusive Àggmognad och Àgglossning genom att pÄverka olika Àggstocksgener och -markörer.

En kritisk del av fertiliteten Àr spermiernas möjlighet att befrukta Àgget och hÀr pÄverkar PGE2 pÄ flera sÀtt. Dels optimerar PGE2 förutsÀttningarna för spermie-penetration, genom att minska pÄ den extracellulÀra matrisviskositeten.

En viktigt roll PGE2 har i befruktningen Àr att minska aktiviteten hos de vanligast förekommande immuncellerna (polymorfonukleÀra neutrofiler, PMN) som fungerar som den första försvarslinjen hos immunförsvaret, och som kan gÄ till angrepp mot spermierna.

Det tredje bidraget till spermiernas möjlighet att befrukta Àgget har PGE2 genom att dess nÀrvaro förbÀttrar spermiefunktionen och spermiernas bindningskapacitet till Àgget.

Dessutom bidrar PGE2 till embryoutveckling och tidig implantation genom att upprÀtthÄlla luteal funktion.

❀ Vill du köpa nattljusolja för att testa sjĂ€lv, sĂ„ ska du göra det pĂ„ den hĂ€r siten som Ă€r specialiserad pĂ„ kosttillskott nĂ€r man vill bli gravid.

Ökar produktionen av livmoderhalsslem

Nattljusolja har anvÀnts av naturlÀkare i hundratals Är för att öka produktionen av livmoderhalsslem. LivmoderhalsvÀtska Àr nödvÀndig för att lÄta spermierna simma fritt genom livmoderhalsen. Vissa kvinnor har lÄg eller ingen livmoderhalsvÀtska, sÄ det Àr svÄrare för spermierna att röra sig genom slidan. LivmoderhalsvÀtska Àr mer basisk Àn den svagt sura vaginala miljön. Spermier fÄr nÀring och trivs i livmoderhalsvÀtska och om det inte finns tillrÀckligt med sÄdan kan spermierna kanske inte överleva resan till det vÀntande Àgget.

Den föreslagna anvÀndningen av nattljusolja för att öka produktionen av livmoderhalsslem Àr att börja med 500 mg, tre gÄnger om dagen, totalt 1500 mg per dag. Om önskade resultat inte uppnÄs under den första cykeln, kanske du vill öka dosen till 3000 mg om dagen i din nÀsta cykel.

Om du aktivt försöker bli gravid, anvÀnd inte nattljusolja efter Àgglossningen pÄ grund av dess verkan pÄ livmodern. Du kan lÀra dig mer om detta nedan.

Hur nattljusolja pÄverkar livmodern

Man tror att de höga halterna av LA och GLA i nattljusolja har en direkt effekt pÄ livmoderceller. Dessa fettsyror drar ihop och slappnar av glatt muskelvÀvnad. Denna effekt pÄ livmodern tonar livmodermusklerna som förberedelse för graviditet.

Nattljusolja rekommenderas INTE att tas efter Ă€gglossning nĂ€r en kvinna försöker bli gravid. Om en kvinna Ă€r gravid eller tror att hon kan vara gravid, ska hon inte anvĂ€nda nattljusolja eftersom det kan finnas en liten risk att livmodern kan börja dra ihop sig. Hos vissa kvinnor kan detta leda till förlossningsarbete eller missfall, Ă€ven om det finns fĂ„ bevis pĂ„ detta. ÄndĂ„ Ă€r det alltid bĂ€st att vara försiktig nĂ€r du anvĂ€nder nattljusolja om du tror att du kan vara gravid.

Du har kanske hört att nattljusolja Àr sÀkert vid graviditet. Detta beror pÄ att nattljusolja har anvÀnts för att förbereda (mogna) livmoderhalsen under graviditetens sista trimester i hundratals Är av barnmorskor. Detta görs antingen genom att gnugga livmoderhalsen med oljan, lÄta modern anvÀnda en nattljusolja -kapsel som vaginalt suppositorium, eller genom att lÄta modern ta den internt de sista veckorna av graviditeten. Detta bör endast göras under vÄrd av en högkvalificerad barnmorska eller annan kvalificerad lÀkare.

NÄgot att tÀnka pÄ om du anvÀnder aspirinterapi

Rod Flower, professor i biokemisk farmakologi vid William Harvey Research Institute, London förklarar i British Medical Journal att aspirin och aspirinliknande föreningar hÀmmar prostaglandinfunktionen. Detta Àr sÀrskilt oroande för kvinnor som har anvÀnt aspirinbehandling i flera Är.

MÄnga lÀkare föreslÄr aspirinbehandling för att minska risken för Äterkommande missfall pÄ grund av blodproppar. Nattljusolja kan hjÀlpa till att stödja prostaglandinfunktionen för kvinnor som har anvÀnt eller för nÀrvarande Àr pÄ behandling med aspirin.

HjÀlp vid premenstruellt syndrom (PMS)

MÄnga kvinnor upplever ömhet i bröstet, uppblÄsthet, akne, vÀtskeansamling, depression, irritabilitet och huvudvÀrk före menstruationen. Detta kallas PMS.

Dubbelblinda, crossover, kontrollerade studier, som de som publicerats i tidskriften Controlled Clinical Trials och vid andra internationella symposiet om PMS, har visat signifikanta positiva resultat för att minska PMS genom att anvÀnda 3-4 gram nattljusolja om dagen. Resultaten visar en markant förbÀttring av minskningen av huvudvÀrk, dimmigt tÀnkande, klumpighet, depression, irritabilitet, uppblÄsthet och ömhet i bröstet.

Om du Àr en kvinna som lider av PMS kan nattljusolja ocksÄ sÀkert kombineras med andra örter som Munkpeppar för att lindra PMS-symtom.

Rekommenderad anvÀndning av nattljusolja

AllmĂ€n anvĂ€ndning Ă€r 1500 – 3000 mg en till tvĂ„ gĂ„nger dagligen. Börja med den lĂ€gsta föreslagna anvĂ€ndningen och sedan öka den föreslagna anvĂ€ndningen över tid, efter behov.

Medan du aktivt försöker bli gravid: Den allmĂ€nna anvĂ€ndningen Ă€r 1500 – 3000 mg en till tvĂ„ gĂ„nger dagligen, frĂ„n dag 1 – 14 i cykeln. Nattljusolja kan orsaka livmoderkontraktioner under graviditeten, varför det kan vara bĂ€st att inte fortsĂ€tta efter Ă€gglossningen (vid graviditet) medan du aktivt försöker bli gravid. Efter Ă€gglossningen kan det vara bĂ€st att byta till tran eller annan omega-3-olja.

Försöker inte bli gravid aktivt: För dem som vill ta nattljusolja för att minska PMS, för menstruationskramper eller stöd för generell hormonbalans, och INTE aktivt försöker bli gravida, kan nattljusolja tas hela mÄnaden.

Avbryt ditt intag av nattljusolja om du misstÀnker eller bekrÀftar att du Àr gravid. RÄdgör med en kvalificerad lÀkare för att se om detta kosttillskott Àr rÀtt för dig.

Att ta nattljusolja

Nattljusolja Àr en av fÄ vÀxter som innehÄller GLA, som Àr viktig för din kropps produktion av PGE2. Och PGE2 i sin tur Àr viktig för din hormonbalans och för din fertilitet.

Nattljusolja passar dig som inte har hittat en orsak till din barnlöshet, eller som har misslyckade IVF:er bakom dig. Eftersom PGE2 pÄverkar t.ex. livmoderhalsvÀtskan dÀr spermierna fÄr nÀring och lÀttare kan ta sig fram, förbÀttrar spermiernas möjlighet att befrukta Àgget, minskar immunförsvarets respons mot spermier, och hjÀlper till vid tidig embryoutveckling och implantation.

Nattljusolja finns i kapsel frÄn olika tillverkare

 • Efamol nattljusolja. Varje kapsel innehĂ„ller 1000 mg nattljusolja. DĂ€rav 755 mg Omega-6 fettsyror, varav 115 mg GLA. Förpackningen innehĂ„ller 120 kapslar och rĂ€cker ca 3-8 mĂ„nader. Du kan bestĂ€lla Efamol nattljusolja hĂ€r.
 • Lamberts nattljusolja. Varje kapsel innehĂ„ller 1000 mg nattljusolja, varav 84 mg GLA. Förpackningen innehĂ„ller 90 kapslar och rĂ€cker ca 2-6 mĂ„nader. BestĂ€ll Lamberts nattljusolja hĂ€r.

Du tar 1-3 kapslar per dag under perioden mens till Àgglossning. Sedan gör du uppehÄll frÄn Àgglossning till din eventuella mens. Du ska inte ta nattljusolja nÀr du Àr gravid.

Som avslutning

Vem visste att ett litet frö skulle kunna ha fantastiska fruktsamhetshÀlsofördelar?

Nattljusblomman Àr kÀnslig, gul och mycket doftande. Den öppnar sig pÄ kvÀllen och lockar till sig nattfjÀrilar som solar sig i mÄnens mjuka sken. Den verkar ha en koppling till den svala kvÀllen och mÄncykeln. PÄ morgonen nÀr solen gÄr upp stÀnger blomman och vilar under den varma dagen.

Den förlitar sig pÄ sina frön för att fortsÀtta sin livscykel, eftersom det Àr en tvÄÄrig vÀxt. Den Àr en av de fÄ nattblommande vÀxterna pÄ jorden. En speciell vÀxt som har anknytning till kvinnors fertilitet. Den har en kÀr plats i mitt hjÀrta!

Vill du köpa nattljusolja smidigt?

Nattljusolja bestÀller du smidigast och enklast pÄ en site som jag gillar och som Àr specialiserade pÄ kosttillskott för att kunna bli gravid.

HĂ€r hittar du deras produkter med nattljusolja. Varmt lycka till! ❀


Referenser

 • Hudson, Tori, N.D. (2008). Women’s Encyclopedia of Natural Medicine. New York, New York: McGraw Hill Publishing.
 • Venes, D. (2017). Tabers cyclopedic medical dictionary. Philadelphia: F.A. Davis Company. pp. 1573.
 • Clinical Overview: Evening Primrose Oil. Oenothera biennis L. (n.d.) The ABC Clinical Guide to Herbs. HĂ€mtad frĂ„n: http://cms.herbalgram.org/ABCGuide/GuidePDFs/Evening_Primrose_Oil.pdf
 • Romm, Aviva. (2010). Botanical Medicine for Women’s Health. St. Louis, Missouri: Churchill Livingstone.
 • Weed. Susun, S. (1986). Wise Woman Herbal for the Childbearing Year. Woodstock, New York: Ash Tree Publishing.
 • Niringiyumukiza J. D. et al. (2018). Prostaglandin E2 involvement in mammalian female fertility: ovulation, fertilization, embryo development and early implantation. Reprod Biol Endocrinol 2018 May 1;16(1):43. doi: 10.1186/s12958-018-0359-5. HĂ€mtad frĂ„n: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29716588/
 • Flower, R. (2003 Sep. 13). What are all the things aspirin does?. BMJ. 2003 Sep 13; 327(7415): 572–573. doi: 10.1136/bmj.327.7415.572. HĂ€mtad frĂ„n: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC194070/
 • Puolaka, J. et al. (1985). Biochemical and clinical effects of treating the premenstrual syndrome with prostaglandin synthesis precursors. Journal of Reproductive Medicine; 30 (3): 149-53. HĂ€mtad frĂ„n: https://www.researchgate.net/publication/19322955_Biochemical_and_clinical_effects_of_treating_the_premenstrual_syndrome_with_prostaglandin_synthesis_precursors
 • Ockerman, P. A., Bachrack, I., Glans, S., & Rassner, S. (1986). Evening primrose oil as a treatment of the premenstrual syndrome. Rec Adv Clin Nutr, 2(404), 5. HĂ€mtad frĂ„n: http://cms.herbalgram.org/ABCGuide/GuidePDFs/Evening_Primrose_Oil.pdf
 • Massil, H. (1987). A double-blind trial of Efamol evening primrose oil in premenstrual syndrome. 2nd Internet Symp on PMS. Kiawah Island, Hawaii.
 • Casper, R. (1987, September). A double blind trial of evening primrose oil in premenstrual syndrome. In 2nd International Symposium on PMS.
 • Belch, J. J., & Hill, A. (2000). Evening primrose oil and borage oil in rheumatologic conditions. The American journal of clinical nutrition, 71(1), 352s-356s. HĂ€mtad frĂ„n: https://academic.oup.com/ajcn/article/71/1/352s/4729570
 • Kunkel, S. L., Ogawa, H., Ward, P. A., & Zurier, R. B. (1981). Suppression of chronic inflammation by evening primrose oil. Progress in lipid research, 20, 885-888. HĂ€mtad frĂ„n: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/016378278190165X
 • Budeiri, D., Po, A. L., & Dornan, J. (1996). Is evening primrose oil of value in the treatment of premenstrual syndrome? Controlled Clinical Trials, 17(1), 60-68. doi:10.1016/0197-2456(95)00082-8. HĂ€mtad frĂ„n: https://eurekamag.com/pdf/002/002879970.pdf