D-vitamin och fertilitet

5 viktiga saker att veta

De flesta mĂ€nniskor kĂ€nner till D-vitamin, som ocksĂ„ Ă€r kĂ€nt som ”solskensvitaminet” för att det produceras i huden som svar pĂ„ exponering för solljus.

Vad de flesta kanske inte vet Àr dock att en persons D-vitaminstatus kan pÄverka deras fertilitet.

NÀr du försöker bli gravid vill du göra allt du kan för att förbÀttra dina chanser. Och det inkluderar ibland att ta vissa kosttillskott. PÄ grund av forskningen som stöd för dess fördelar rekommenderar jag dig att ta D-vitamin för att förbÀttra din fertilitet.

❀D-vitamin kan du bestĂ€lla hĂ€r (vĂ€lj 4000 IU).

Att ha en normal D-vitaminnivÄ Àr viktigt för din allmÀnna hÀlsa.

Men du kan fortfarande ha frĂ„gor om hur D-vitamin och fertilitet Ă€r relaterade. I den hĂ€r artikeln delar jag med mig ​​av de 5 mest kritiska sakerna du behöver veta om D-vitamin och fertilitet.

1. Om du försöker bli gravid, kontrollera din D-vitaminnivÄ

Studier tyder pÄ att lÄga nivÄer av D-vitamin i blodet Àr kopplade till dÄlig spermiefunktion och lÄg embryoimplantationschans. MÄnga mÀnniskor vet inte ens vad deras nivÄ av D-vitamin i blodet Àr, till att börja med. Börja med att testa din D-vitaminnivÄ för att optimera dina chanser att bli gravid.

Om din nivÄ Àr lÀgre Àn 30 ng/ml (75 nmol/L) sÄ bör du definitivt komplettera med vitamin D. Att ta en dos pÄ ca 4 000 IE av vitamin D varje dag kan hjÀlpa dig att nÄ en tillrÀcklig nivÄ. Att ÄterstÀlla en normal D-vitaminnivÄ kan ta 60-90 dagar.

NÀr din D-vitaminnivÄ Àr tillrÀcklig (mer Àn 30 ng/ml eller 75 nmol/L), övervÀg att ta 2 000 IE D-vitamin per dag för att bibehÄlla denna nivÄ.

Hur kan D-vitamin vara viktigt för fertiliteten?

Vitamin D Àr ett steroidhormon (aktiv form Àr 1,25 dihydroxivitamin D3) med receptorer som finns i hela kroppen inklusive majoriteten av reproduktionsorgan som Àggstockar, livmoder, moderkaka, testiklar, hypotalamus och hypofys.

D-vitamin kan pÄverka mÄnga olika typer av celler i olika organ i kroppen. SÀttet det gör detta pÄ Àr genom att slÄ pÄ och stÀnga av gener i den cellen. Med andra ord, vitamin D pÄverkar hur en cell utför sin funktion, och det kan kontrollera tillvÀxten eller tillbakabildandet av den cellen.

D-vitaminbrist har varit inblandat i ett antal patologier som pÄverkar reproduktionen inklusive endometrios, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och infertilitet.

I reproduktionens vÀrld visades betydelsen av D-vitamin till en början i experiment med möss. Möss som antingen har brist pÄ vitamin D, eller som saknar vitamin D-receptorn, kan visa underutveckling av livmodern och oförmÄga att bilda normala mogna Àgg, vilket resulterar i infertilitet. Om graviditet uppnÄs visar dessa möss-foster nedsatt tillvÀxt. Reproduktionen normaliseras hos möss med D-vitamintillskott.

Vitamin D3 (kolekalciferol) Àr den huvudsakliga formen av vitamin D i huden. Det Àr den form som produceras i huden, och den kan hittas i vissa livsmedel och kosttillskott.

2. D-vitamin och fertilitet för kvinnor.

För kvinnor som försöker bli gravida naturligt Àr högre D-vitaminnivÄer förknippade med högre odds för befruktning. Flera studier har funnit att D-vitaminhalter i blodet pÄ 30 ng/ml eller högre Àr associerade med högre graviditetsfrekvens.

En studie visade att ifall du tar vitamin D tillskott om minst 400 IE per dag sÄ Àr din chans att bli gravid dubbelt sÄ stor jÀmfört med ifall du inte tar det. Och ifall du har tillrÀckliga nivÄer av vitamin D i blodet sÄ har du minst 3 gÄnger sÄ stor chans att bli gravid som ifall du har för lÄga nivÄer.

Vitamin D har visat sig ha en betydande roll i fertiliteten för att det pÄverkar pÄ bÄde Àggstockarna och endometrium.

Den aktiva formen av vitamin D (kalcitriol) har mÄnga roller i kvinnlig reproduktion. Bundet till sin receptor kan kalcitriol kontrollera generna som Àr involverade i att göra östrogen.

PÄ ÀggstocksnivÄ har D-vitamin visat sig förbÀttra Àgglossningen. Det verkar fungera pÄ cellnivÄ genom att Àndra AMH-signalering, öka FSH-kÀnsligheten och öka progesteronproduktionen.

Livmoderslemhinnan producerar kalcitriol som svar pÄ embryot nÀr det kommer in i livmoderhÄlan, strax före implantation. Kalcitriol kontrollerar flera gener involverade i embryoimplantation.

Studier visar ocksÄ att högre vitamin D-nivÄer i follikulÀrvÀtskan kan förbÀttra embryoimplantationschansen och resultatet av fertilitetsbehandlingar.

Flera studier har kopplat att ha normala D-vitaminnivÄer med högre IVF-graviditetsfrekvenser och födelsetal, Àn nÀr man har för lÄga nivÄer.

I en genomförd studie av patienter som genomgick IVF hade de med tillrÀckliga D-vitaminnivÄer en högre chans att fÄ embryon av högsta kvalitet jÀmfört med de som hade D-vitaminbrist.

Dessutom hade kvinnor med tillrÀckliga D-vitaminnivÄer högre implantationsfrekvens och kliniska graviditetsfrekvenser Àn de med nivÄer under 20 ng/ml. Tidigare studier tyder pÄ att denna korrelation Àr resultatet av en effekt pÄ endometrienivÄ, sannolikt medierad genom lokala immunsvar.

TvÄ studier fann att bland populationer av mestadels kaukasiska och icke-vita spansktalande kvinnor, hade de med en normal D-vitaminnivÄ fyra gÄnger större chans att bli gravid genom IVF jÀmfört med de som hade en lÄg D-vitaminnivÄ.

En annan studie visade att donatorÀggmottagare med en normal D-vitaminnivÄ hade högre graviditetsfrekvens Àn de med lÄg D-vitaminnivÄ, vilket betonar att den kritiska rollen för vitamin D under graviditeten kan vara i livmodern.

NÀr en kvinna vÀl blir gravid fortsÀtter livmodern och moderkakan att tillverka kalcitriol, vilket hjÀlper till att organisera immunceller i livmodern, sÄ att infektioner kan bekÀmpas utan att skada graviditeten.

En fÀrsk metaanalys undersökte om D-vitaminnivÄer i blodet Àr associerade med levande födelsetal hos kvinnor som genomgÄr fertilitetsbehandlingar. Den fann att kvinnor med en nivÄ högre Àn 30 ng/ml hade högre levande födelsetal Àn kvinnor med lÀgre D-vitaminnivÄer.

Dina D-vitaminnivÄer förblir viktiga under hela graviditeten. De flesta reproduktionsexperter tror att det Àr avgörande att upprÀtthÄlla en normal D-vitaminnivÄ under graviditeten. Normal vitamin D-nivÄ under graviditeten kan förbÀttra graviditetsresultaten, och det har kopplats till en minskning av graviditetskomplikationer.

DĂ„lig vitamin D-status har associerats med vissa graviditetskomplikationer som graviditetshypertoni och diabetes.

De flesta prenatala vitaminer innehÄller 400-1 000 IE doser av vitamin D. Denna lÄga dos rÀcker inte för de flesta kvinnor, sÀrskilt om dina nivÄer redan Àr lÄga som hÀr i Norden. Högre doser pÄ 2 000 till 4 000 IE vitamin D per dag, kan vara mer fördelaktigt och Àr helt sÀkert under graviditeten.

❀ Du köper dina D-vitaminer av tillrĂ€ckligt hög dos (4000 IU) hĂ€r.

PCOS och endometrios

D-vitamin kan ocksÄ vara en bidragande faktor till hÀlsan hos PCOS-patienter. I en studie som tittade pÄ kvinnor som försöker bli gravida förutspÄdde 25(OH)D-nivÄer mindre Àn 10 ng/ml en minskad chans för follikelutveckling och en minskad chans att bli gravid.

I en efterföljande studie ÄterstÀllde behandling med 20 000 IE vitamin D varje vecka Àgglossningen hos 50 % av tidigare oligomenorrheiska PCOS-kvinnor, dÀr 4 av 16 kvinnor önskade graviditet och slutligen blev gravida. Dessutom har D-vitamintillskott i PCOS-populationen visat sig förbÀttra lipidprofilerna, minska androgennivÄerna och förbÀttra blodtrycket jÀmfört med placebo.

Eftersom D-vitamin Àr en naturlig immunmodulator med antiinflammatoriska egenskaper kan det vara en rimlig hÀmmare av endometrios. Intressant nog ökar vitamin D-receptorn och vitamin D-bindande protein hos kvinnor med endometrios, men bÄde D-vitamintillskott och anvÀndning av en D-vitaminagonist leder till regression av endometriotiska lesioner i rÄttmodeller.

I studier pÄ mÀnniska har 25(OH)D-nivÄer varit omvÀnt korrelerade med graden av endometrios och det har föreslagits att kvinnor med högt intag av vitamin D i kosten har en minskad risk att utveckla sjukdomen.

3. D-vitamin och fertilitet för mÀn

Att upprÀtthÄlla en normal D-vitaminnivÄ Àr inte bara viktigt för kvinnor som försöker bli gravida. Det kan gynna den manliga partnern ocksÄ.

Studier har visat ett direkt samband mellan D-vitaminnivÄer och en förbÀttrad förmÄga hos spermier att fÄ till en graviditet, bÄde under Àgglossningsinduktion och tidsbestÀmt samlag.

Normala D-vitaminnivÄer har ocksÄ kopplats till friska spermiers kvalitet och spermiers rörlighet (rörelse), vilket kan bidra till att förbÀttra graviditetsfrekvensen.

En studie visade pÄ att nivÄn av vitamin D var betydligt lÀgre hos mÀn med oförklarad barnlöshet, Àn hos andra mÀn, och att genom att ta 5000 IE vitamin D under tvÄ mÄnader avsevÀrt förbÀttrade spermiernas rörlighet för dem. Generellt sett kunde man ocksÄ se att nivÄerna av vitamin D korrelerade med spermakvaliteten för mÀnnen i studien.

4. Du kan fÄ D-vitamin frÄn solen, men det Àr inte sÄ lÀtt

D-vitamin kallas för ”solskensvitaminet”. Och det Ă€r sant; vĂ„r hud kan syntetisera D-vitamin frĂ„n solljus. Men det Ă€r inte sĂ„ lĂ€tt som det lĂ„ter.

Med tillrÀckligt med tid i solen kan de flesta av oss göra allt D-vitamin vi behöver. Men mÄnga fÄr inte tillrÀckligt med solexponering för att bibehÄlla en normal D-vitaminnivÄ under hela Äret. HÀr i norra Europa lider mÄnga av för lÄga nivÄer D-vitamin. Mellan oktober och april stÄr solen för lÄgt för att vi överhuvudtaget ska kunna bilda D-vitamin sjÀlva. Och övrig tid pÄ Äret krÀvs det att du Àr ute i solen en hel del.

Andra faktorer pÄverkar ocksÄ D-vitaminstatus. Om du till exempel Àr överviktig eller har mörk hud kan du löpa Àn större risk för D-vitaminbrist. Personer med mörkare pigmenterad hy kan behöva tre till fem gÄnger lÀngre exponering för solen Àn de med ljusare pigmenterad hud för att syntetisera samma mÀngd D-vitamin.

FÄ livsmedel Àr naturligt rika pÄ D-vitamin, sÄ det Àr ocksÄ svÄrt att fÄ i sig tillrÀckligt med D-vitamin frÄn kosten. Det Àr bara vissa livsmedel som innehÄller vitamin D, t.ex. fet fisk som lax, strömming och tonfisk, samt Àggula. Dock fÄr vi inte i oss sÀrskilt mycket D-vitamin pÄ det sÀttet.

Av dessa och andra anledningar har mÄnga kvinnor som försöker bli gravida sannolikt lÄga nivÄer av vitamin D.

5. Komplettera med D-vitamin pÄ rÀtt sÀtt

TyvÀrr Àr inte alla D-vitamintillskott skapade lika. Vitamin D3, eller kolekalciferol, Àr den typ av vitamin D som vÄra kroppar producerar efter exponering för solljus, och det Àr den typ som vi metaboliserar mest effektivt, sÄ det Àr vettigt att anvÀnda denna typ nÀr du vÀljer ett tillskott.

D-vitamin frÄn Lamberts och frÄn HelhetshÀlsa Àr just vitamin D3.

Det som ocksÄ Àr viktigt Àr att vÀlja rÀtt mÀngd för dig.

Ifall du inte tidigare Àtit D-vitamin sÄ har du troligtvis lÄg nivÄ och dÄ bör du först fÄ upp dina vÀrden till en acceptabel nivÄ. DÄ rekommenderar jag dig att börja med att ta 4000 IE per dag under 2-3 mÄnader (IE stÄr för internationella enheter, pÄ engelska IU, International Units).

NÀr du gjort detta eller ifall du redan Àtit D-vitamin sÄ rekommenderar jag dig att under vinterhalvÄret ta 3000-4000 IE per dag, och under sommarhalvÄret ta 2000 IE per dag ifall du inte solar, för att bibehÄlla dina nivÄer av vitamin D i kroppen.

Det kan vara bra att du testar din nivÄ av D-vitamin i kroppen emellanÄt för att se hur du ligger till.

För att maximera din kropps förmÄga att absorbera D-vitamin, ta ditt tillskott med en mÄltid eller mellanmÄl som innehÄller lite fett. Om du till exempel tar ditt kosttillskott vid frukost, kommer fettet frÄn ett Àgg (inklusive Àggulan), nötter, nötsmör, frön eller ost att hjÀlpa din kropp att absorbera D-vitaminet.

Olika D-vitamintillskott för dig som vill bli gravid đŸ€°:

  • Vitamin D3 4000 iu frĂ„n Lamberts. InnehĂ„ller 4000 IE (motsvarande 100 ”g). Varje burk innehĂ„ller 120 kapslar vilket rĂ€cker i 4 mĂ„nader. Du bestĂ€ller D-vitamin 4000 IE hĂ€r.
  • D3-vitamin 75 mcg frĂ„n HelhetshĂ€lsa. InnehĂ„ller 3000 IE (motsvarande 75 ”g). Varje burk innehĂ„ller 100 kapslar vilket rĂ€cker lite mer Ă€n 3 mĂ„nader. Du kan köpa D-vitamin 3000 IE hĂ€r.
  • Vitamin D3 2000 iu frĂ„n Lamberts. InnehĂ„ller 2000 IE (motsvarande 50 ”g). Varje burk innehĂ„ller 120 kapslar vilket rĂ€cker i 4 mĂ„nader. Du bestĂ€ller D-vitamin 2000 IE hĂ€r.

NĂ€r du vill bli gravid Ă€r det alltsĂ„ mycket vettigt att se över ditt D-vitaminintag för att förbĂ€ttra dina chanser att bli gravid. Varmt lycka till! đŸ€—

 


Referenser

Fung et al. Association of vitamin D intake and serum levels with fertility: Results from the Lifestyle and Fertility Study. Fertil Steril. 2017 Aug; 108(2): 302–311. PMID: 28629584, doi: 10.1016/j.fertnstert.2017.05.037 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5545066/ )

Lerchbaum E, Rabe T. Vitamin D and female fertility. Curr Opin Obstet Gynecol. 2014 Jun;26(3):145-50. PMID: 24717915, DOI: 10.1097/GCO.0000000000000065 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24717915/ )

Yoshizawa T, Handa Y, Uematsu Y, Takeda S, Sekine K, Yoshihara Y, et al. Mice lacking the vitamin D receptor exhibit impaired bone formation, uterine hypoplasia and growth retardation after weaning. Nat Genet, 1997;16:391–6.

Halloran BP, DeLuca HF. Effect of vitamin D deficiency on fertility and reproductive capacity in the female rat. J Nutr, 1980;110:1573–80.

Kwiecinski GG, Petrie GI, DeLuca HF. Vitamin D is necessary for reproductive functions of the male rat. J Nutr, 1989;119:741–4.

Johnson LE, DeLuca HF. Vitamin D receptor null mutant mice fed high levels of calcium are fertile. J Nutr 2001;131:1787–91.

Kinuta et al. Vitamin D is an important factor in estrogen biosynthesis of both female and male gonads. Endocrinology, 2000;141:1317–24. PMID: 10746634 DOI: 10.1210/endo.141.4.7403 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10746634/)

Vigano et al. Cycling and early pregnant endometrium as a site of regulated expression of the vitamin D system. J Mol Endocrinol, 2006;36(3):415-24. PMID: 16720713 DOI: 10.1677/jme.1.01946 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16720713/)

Paffoni et al. Vitamin D deficiency and infertility: insights from in vitro fertilization cycles. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99(11):E2372-6. PMID: 25121462 DOI: 10.1210/jc.2014-1802. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25121462/ )

Ozkan et al. Replete vitamin D stores predict reproductive success following in vitro fertilization. Fertil Steril. 2010; 94:1314-19. PMID: 19589516, DOI: 10.1016/j.fertnstert.2009.05.019 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19589516/)

Rudick et al. Characterizing the influence of vitamin D levels on IVF outcomes. Hum Reprod. 2012; 27(11):3321-7. PMID: 22914766 DOI: 10.1093/humrep/des280 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22914766/)

Rudick B, Ingles SA, Stanczyk F, Chung K, Paulson R, Bendikson K. Characterizing the role of vitamin D levels on IVF outcomes: stimulation, embryo, or endometrium? O-245, Annual Meeting of the American Society for Reproductive Medicine, 2010.

Rudick B, Ingles SA, Stanczyk F, Chung K, Paulson R, Bendikson K. The role of vitamin D levels on IVF outcomes in donor-recipient cycles. O-9, Annual Meeting of the Pacific Coast Reproductive Society, 2011.

Garbedian et al. Effect of vitamin D status on clinical pregnancy rates following in vitro fertilization. CMAJ. 2013;1(2):E77-82. PMID: 25077107, DOI: 10.9778/cmajo.20120032 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25077107/)

Rudick et al. Influence of vitamin D levels on in vitro fertilization outcomes in donor-recipient cycles. Fertil Steril. 2014; 101(2):447-52. PMID: 24210230 DOI: 10.1016/j.fertnstert.2013.10.008 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/search/all/?term=Fertil%20Steril.%202014;%20101(2):447-52 )

Chu et al. Vitamin D and assisted reproductive treatment outcome: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod. 2018; 33(1):65-80. PMID: 29149263 DOI: 10.1093/humrep/dex326 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29149263/)

Bodnar et al. Early-pregnancy vitamin D deficiency and risk of preterm birth subtypes. Obstet Gynecol. 2015; 125(2):439-47. PMID: 25569002, DOI: 10.1097/AOG.0000000000000621 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25569002/)

Zhang et al. Vitamin D Deficiency Increases the Risk of Gestational Diabetes Mellitus: A Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2015; 7(10):8366-75. PMID: 26437429, DOI: 10.3390/nu7105398 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26437429/)

Bodnar et al. Maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. J Clin Endocrinol Metab, 2007;92(9):3517-22. PMID: 17535985, DOI: 10.1210/jc.2007-0718 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17535985/)

Baca et al. Low maternal 25-hydroxyvitamin D concentration increases the risk of severe and mild preeclampsia. Ann Epidemiol. 2016; 26(12):853-857. PMID: 27818017, DOI: 10.1016/j.annepidem.2016.09.015 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27818017/)

Bodnar et al. Maternal vitamin D deficiency is associated with bacterial vaginosis in the first trimester of pregnancy. J Nutr. 2009; 139:1157-61. PMID: 19357214, DOI: 10.3945/jn.108.103168 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19357214/)

Hollis et al. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011; 26(10):2341-57. PMID: 21706518, DOI: 10.1002/jbmr.463 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21706518/)

Rodda et al. Maternal vitamin D supplementation during pregnancy prevents vitamin D deficiency in the newborn: an open-label randomized controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf). 2015; 83(3):363-8. PMID: 25727810 DOI: 10.1111/cen.12762 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25727810/)

Butts et al. Vitamin D Deficiency Is Associated With Poor Ovarian Stimulation Outcome in PCOS but Not Unexplained Infertility. J Clin Endocrinol Metab. 2019 Feb; 104(2): 369–378. PMID: 30085176, doi: 10.1210/jc.2018-00750 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6300410/ )

Alzoubi et al. Normalization of serum vitamin D improves semen motility parameters in patients with idiopathic male infertility. Acta Endocrinol (Buchar), 2017 Apr-Jun; 13(2): 180-187. PMID: 31149171, doi: 10.4183/aeb.2017.180 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6516448/ )