Ofrivillig barnlöshet

Hur du vet vad ofrivillig barnlöshet är

På den är sidan om ofrivillig barnlöshet får du koll på vad det innebär att ha svårt att få barn och vad du kan göra åt det.

Då kan du känna dig mer lugn med din barnlöshet och trygg med vad du kan göra för att öka dina chanser att bli gravid.

Du slipper känna dig frustrerad över att du inte har blivit gravid ännu och du slipper känna dig ensam om det.

När du försöker få barn utan att lyckas. Det är att vara ofrivilligt barnlös.

Ofrivillig barnlöshet är det namn som sjukvården använder för att beskriva ditt ”besvär”. Det namn som beskriver att du har försökt att få barn i ett år utan att det lyckats. OFB förkortas det.

Ofrivillig barnlöshet är en beskrivning som gäller just nu. Det är inte en diagnos eller ”åkomma” som du har för alltid.

Det kan ändra sig för dig. Du kan bli gravid och få barn. Många barnlösa par blir gravida och får barn.

Du är inte ensam om att vara drabbad av ofrivillig barnlöshet

Även om du det kan kännas som om det bara är du och din partner som står där utan barn, när vänner ochbekanta börjar få barn, så är ni faktiskt inte ensamma.

Det finns lite olika siffror på hur vanligt det är med ofrivillig barnlöshet. En del säger att det är ungefär 10-15 % av alla par som råkar ut för ofrivillig barnlöshet. Medan andra använder siffror som 15-20%.

Om du berättar om era svårigheter med att få barn, kommer du att märka att det finns andra i din omgivning som är eller har varit i samma situation.

Kanske är en vän eller kollega en föredetta barnlös, som nu har barn.

Hur du vet vad du kan göra åt ofrivillig barnlöshet

När du försöker att bli gravid och du återigen märker att du fått din mens, kan du känna dig frustrerad. Vad ska du göra?

De första sakerna har du säkert redan provat.

Att kolla att du faktiskt har ägglossning och när i din menscykel du har den, med hjälp av en ägglossningssticka du köper på apoteket. Har du oregelbunden mens kan det däremot vara svårt att veta när din ägglossning är, om du överhuvudtaget har ägglossning. Oregelbunden mens är ett tecken på att du inte alltid har ägglossning.

Att ha sex med din partner just i samband med din ägglossning. Det är just ett par dagar före till en dag efter din ägglossning som du har chans att bli befruktad.

När ni har försökt att få barn i ett år utan att lyckas då kan du vända dig till sjukvården för att få hjälp.

Det som händer då är att ni får göra en utredning för att se om det går att hitta en anledning till att ni har svårt att få barn, och därefter finns det olika behandlingar ni kan få för att få hjälp att få barn. Läs mer om hur vården kan hjälpa er här.

När ni har svårt att få barn kan du också vända dig till en zonterapeut för att få hjälp att bli gravid. Då får du en zonterapibehandling som balanserar din kropp ochdina hormoner vilket ökar din chans att få barn.

Zonterapi är känt för att hjälpa mot ofrivillig barnlöshet

Zonterapi kan du använda dig av, oavsett om du vet varför du är drabbad av ofrivillig barnlöshet eller inte, och oavsett vilken orsaken skulle vara till er barnlöshet.

Du kan få hjälp genom zonterapi även om du har gjort olika behandlingar mot din barnlöshet inom vården tidigare.

Här får du veta mer om hur zonterapi kan hjälpa dig vid ofrivillig barnlöshet, och öka dina chanser att bli gravid.

>> Nu kan du behandla dig själv med zonterapi vid ofrivillig barnlöshet, läs här.