Ingen ägglossning

Hur du vet om du ingen ägglossning har och vad du kan göra åt det

Här läser du om ingen ägglossning så att du får koll på hur du vet om du har ägglossning eller inte, och vad du kan göra åt det så att du har chans att bli gravid.

På så sätt slipper du undra om du har ägglossning eller inte, och du slipper fundera över vad det kan bero på om du ingen ägglossning har. Istället kan du hjälpa din kropp att bli gravid och du slipper lida av att du ingen ägglossning har.

Din menscykel är din återkommande chans att bli gravid. När du har mens så stöts din livmoderslemhinna ut. Samtidigt så mognar ett nytt ägg i din äggstock. När det är moget så lossnar det från äggstocken.

Det är när ägget har lossnat och fångats upp av äggledaren som det kan bli befruktat. Spermierna har ca ett dygn på sig att befrukta ägget i äggledaren.

Under tiden har livmoderslemmhinnan byggt upp sig igen efter mensen. Nu är den beredd att ta emot ett befruktat ägg. När det kommer och fäster i livmoderväggen så registrerar kroppen att du är gravid.

När inget befruktat ägg fäster i livmodern så stöts livmoderslemhinnan ut igen och du har mens.

Hur du vet om du har ägglossning eller inte

När du ingen ägglossning har kan det visa sig genom att du har en oregelbunden mens, eller ingen mens alls. Det kan vara så att du har ägglossning bara ibland eller att du inte har någon ägglossning alls.

Du kan också ha ganska regelbunden mens, men ändå så har du ingen ägglossning varje gång. Det är vanligare när du är äldre och dina ägglossningar avtar.

När du vill ta reda på om du har ägglossning så kan du göra det själv eller göra det via vården.

När du vill kolla själv om du har ägglossning eller inte, så kan du köpa ett ägglossningstest på ett apotek. Med det mäter du ett hormon i urinen som heter LH.

Mängden LH i din kropp ökar snabbt när du ska ha ägglossning. Det är LH-hormonet som signalerar till din äggstock att släppa ägget. Du mäter mängden LH i din urin några dagar i rad för att se hur den förändras. Då vet du om du har ägglossning eller inte.

När du vill kolla genom vården om har ägglossning eller inte, så kan du vända dig till en kvinnoklinik. Då mäter de hormonnivåerna i blodet istället. Då tar du prover särskilda dagar i din menscykel (dag 21 och dag 23) för att se att värdena ligger över en viss nivå. Om de gör det har du haft en ägglossning. Annars har du ingen ägglossning haft.

Vad det beror på att du inte har någon ägglossning

Det är dina hormoner som styr din ägglossning. Dels styr hormonerna att ett ägg mognar i din äggstock. Sedan när ägget är moget, så är det också hormonerna som styr att ägget lossnar från äggstocken.

Om du har en hormonobalans i kroppen så kan det göra att du ingen ägglossning får. Det är särskilt när du har låga östrogennivåer som du inte får någon ägglossning.

Dina hormoner påverkas av olika faktorer. T.ex. påverkas din hormonbalans av stress, både om du upplever stress under en längre tid, som t.ex. en stressig arbetssituation eller om du uplever en traumatisk händelse som t.ex. ett dödsfall, en allvarligt sjukdom eller en skilsmässa.

Din hormonbalans påverkas också av ditt immunförsvar. Har du ett nedsatt immunförsvar så störs funktionen hos dina hormoner. Det gäller också om du har ett överaktivt immunförsvar eller har vissa autoimmuna sjukdomar som t.ex. störd sköldkörtelfunktion.

När du inte har ägglossning kan det också bero på att du har PCOS, polycystiskt ovariesyndrom.

Vad du kan göra när du ingen ägglossning har

När du ingen ägglossning har, eller du är osäker på om du har ägglossning eller inte så kan du behandlas. Antingen kan du vända dig till vården för att få hjälp. Du får då ta hormonpreparat för att stimulera ägglossningen.

Ett annat alternativ är att balansera din kropps hormoner genom zonterapi. Zonterapi är en alternativ behandlingsform som stöttar din kropp att balansera sig själv.

Genom zonterapi kan du även balansera ditt immunförsvar, du kan få din sköldkörtel att fungera normalt och du kan också behandla dina äggstockar så att du slipper lida av PCOS. På så sätt slipper du fortsätta att ingen ägglossning ha.

-> Nu kan du hjälpa din kropp att få regelbunden ägglossning, klicka här för att veta mer.