Zonterapibehandling

Hur du vet hur en zonterapibehandling går till

Här kan du läsa om hur en zonterapibehandling mot barnlöshet går till och hur du vet om det är något för dig. Det gör att du är förberedd innan du får en behandling och att du slipper undra vad som kommer att hända.

Så går en zonterapibehandling till

Den första zonterapibehandlingen inleds med ett samtal med terapeuten. Det är för att terapeuten ska få en bild över din hälsa och det du söker för. T.ex. kan terapeuten fråga dig om hur länge du försökt få barn, om en utredning gjorts, hur du mår, om du har haft tidigare besvär som kan ha koppling till din barnlöshet, och om du har testat andra behandlingar.

Sedan är det dags för själva behandlingen.

Du får ta av dig om fötterna och halvligga på en behandlingsbänk. Zonterapeuten masserar och trycker på olika zoner på dina fötter. Båda fötterna behandlas, en fot i taget.

Behandlingen är mycket skön och avkopplande. När fötterna masseras så är det avslappnande för kroppen. Du kommer ned i varv och kan slappna av. Det är skönt när all stress försvinner.

Vissa punkter på fötterna kan kännas ömma. Det är ett tecken på att något är, har varit eller håller på att bli i obalans i kroppen. Det är helt normalt att du känner av en del punkter. Många beskriver det som att det kan kännas skönt-ont, det är ömt, men det gör gott att få det ömma stället masserat.

Berätta för terapeuten när du känner av att det känns ömt eller ont i någon zon. Det hjälper terapeuten i sitt arbete, och i att förstå orsaken till dina obalanser.

När behandlingen är klar, så får du koppla av lite innan det är dags att stiga upp från behandlingsbänken.

Hur du vet om zonterapibehandling är något för dig

Att prova en zonterapibehandling är första steget för dig. Du får uppleva hur det känns och avgöra om du tycker att det är något för dig.

Du ska veta att normalt behöver du ett antal behandlingar innan du ser resultat. Första behandlingen kan du se som en förberedelse för kroppen. Vid andra och tredje behandlingen så börjar kroppen påverkas. Du ska märka skillnad efter tre till fyra behandlingar. Då ska du ha känt av att något har hänt i din kropp. Det kan t.ex. vara så att din mens påverkats.

Du bestämmer själv hur länge du vill gå i behandling. Om du ingenting märker i din kropp då kanske en annan behandlingsform än zonterapi passar bättre för dig.

Om du tycker att första behandlingen känns bra, är det alltså bra om du testar tre till fyra behandlingar för att ge zonterapi en chans att hjälpa dig.

Hur många behandlingar du behöver för att bli hjälpt är individuellt för dig. För en del räcker det med tre-fyra behandlingar innan de blir gravida, och det kan hända efter att de har gått igenom två misslyckade IVF:er! Andra behöver sex-åtta behandlingar innan de blir gravida, och en del kan behöva fler behandlingar.

De flesta blir hjälpta av zonterapi, men inte alla. Det finns ingen garanti att zonterapi hjälper dig.

Hur du vet vad som kan hända av en zonterapibehandling

Den första zonterapibehandlingen ger oftast små effekter på kroppen, det är efter två – tre behandlingar som det kan börja märkas något. Det är dock individuellt om du märker något och i så fall vad.

Att prova zonterapi är riskfritt. Det kan inte bli fel. Du blir inte sämre och får inga biverkningar av att behandlas med zonterapi.

Eventuellt kan du märka av en uppblossning av något gammalt besvär under några timmmar eller så, som ett svar på en behandling. Det är ett bevis på att kroppen läker sig. Efter några timmar är det borta.

Du kan också märka att det sker något med t.ex. längden på din menscykel eller mängden blod vid mensen. Det är också tecken på att något händer i kroppen och att den balanserar sig.

Alla sådana effekter på din kropp är positiva tecken på att zonterapi påverkar din kropp, och det i sin tur leder till att den kommer i balans och dina chanser att bli gravid ökar.