Barnlöshet

Hur du får koll på vad barnlöshet är

När du läser den här sidan om barnlöshet kommer du att få veta vad det handlar om det här att du inte kan få barn, och du kommer att få veta vad det kan bero på. Det gör att du kan känna dig lugnare kring din barnlöshet.

Du slipper känna dig osäker och förvirrad, du slipper undra över hur lätt det egentligen är att bli gravid. Hur länge ska du försöka innnan du söker hjälp?

I skolan hade du som jag säkert undervisning i sex och samlevnad. Ett av de viktigaste budskapen vi fick höra var att skydda sig. Skydda dig från att bli gravid.

Använd alltid kondom, ha kondom till hands, skaffa p-piller… Skydda dig, skydda dig, skydda dig. Självklart ville du undvika en oönskad graviditet. Så budskapet var toppen då.

När du kommer ut i vuxenlivet kan det vara lätt att du har med dig den här tanken ”att bli med barn, det blir jag hur lätt som helst”. Så tänkte iallafall jag.

Så vet du hur lätt det är att bli gravid

Sanningen är den att chansen att det blir en graviditet vid ett oskyddat samlag är 2-4 procent. Det är ganska lite. Fast det beror ju på var i menscykeln du är.

Så det är inte så jättelätt att bli gravid. Fast när du försöker bli gravid under en hel menstruationscykel så är chansen 20-25 procent.

Så försöker du att få barn, så är det ungefär var fjärde eller femte par som blir gravida redan under första menscykeln. På första försöket så att säga.

Och försöker du under 4-5 ägglossningar så är chansen mycket stor att du har blivit gravid, för de flesta.

Men många par upplever att det är svårt att få barn. De försöker ett halvår, ett år. Utan resultat. Vänner och bekanta runt omkring dem blir gravida och får barn, medan de fortsätter att försöka.

Och i vårt samhälle har vi en tanke om att barn, det kan du planera när du ska ha. Du kan skaffa barn när du själv vill. Och många gånger vill du hinna med andra saker i livet innan du får barn. Fast när det är dags att skaffa barn, så kanske du upptäcker att det där med att ”skaffa” barn, det var inte så lätt. Barn är inget du bara ”skaffar”.

Hur du vet vad det kan bero på att du inte får barn

”Varför blir inte vi med barn?” Att du har svårt att få barn, det kan bero på olika faktorer.

Det kan vara så att du som kvinna inte har ägglossning, eller att du har skador på äggledarna. Eller att du som man har dålig kvalitet på dina spermier eller att du helt saknar spermier.

Åldern spelar också roll. Din fruktsamhet kan avta redan i början av 30-årsåldern.

En annan viktig faktor är din vikt. Ägglossningen och mensen kan försvinna helt när du väger för lite, och då kan det hjälpa att du går upp i vikt. Övervikt kan också störa ägglossningen och då hjälper det oftast att du gå ner i vikt.

Om det är så att du eller din partner röker så minskar det chansen för att er att bli gravida. Och slutar ni med rökningen ökar ni chansen att bli gravida.

Svår stress är också en faktor som påverkar din ägglossning och mannens potens.

Det kan vara så att det finns en medicinsk orsak till att du inte får barn. För kvinnor kan det vara:

  • rubbningar i ägglossningen
  • äggens kvalitet
  • äggstocksfunktionen
  • skador på äggledaren
  • endometrios (en sjukdom där livmodervävnad finns utanför livmodern)
  • kromosomavvikelser

För män kan den medicinska orsaken vara:

  • spermiebildningen är störd
  • spermietransporten eller utlösningen är störd
  • inflammationer eller infektioner
  • kromosomavvikelser

Vad du kan göra åt din barnlöshet

Om du har försökt att blir gravid i ett år utan att lyckas kan du vända till vården för att få en utredning. Genom utredningen försöker man se vad barnlösheten beror på, och om det går att behandla den. Läs mer om det här.

Du kan också välja en alternativ behandling för din barnlöshet. Då måste du inte ha gjort en utredning innan.

Du kan då välja zonterapi som är en vanlig alternativ behandlingsform som hjälpt väldigt många par att få barn. Det kan du läsa mer om här. Zonterapi är en skonsam och effektiv behandling som är känd för att hjälpa mot barnlöshet.

>> Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom tre zonterapi-punkter.