Barnlöshet behandling

Hur du kan få barnlöshet behandling

När du läser den här sidan om barnlöshet behandling kommer du att veta hur din barnlöshet kan behandlas och vilka olika typer av behandlingsalternativ som finns för dig. Det gör att du kan känna dig trygg och säker på hur du ska gå vidare med din barnlöshet behandling.

Du slipper känna dig utlämnad eller ensam. Och du slipper känna dig frustrerad över att du inga möjligheter eller val har.

Innan du kan få en barnlöshet behandling inom vården, så görs en utredning. Utredningen är till för att se om det går att hitta en orsak till er barnlöshet.

När utredningen är gjord så går det att avgöra vilka olika behandlingsalternativ som är aktuella för er barnlöshet behandling.

Du kan läsa mer om barnlöshet utredning här.

Vad du kan göra om din barnlöshet är behandlingsbar

Visar utredningen att du inte är infertil, utan att det finns en möjlighet för dig att bli gravid så finns det olika behandlingsformer som vården kan ge.

Exempel på barnlöshet behandling är:

  • ägglossningsstimulering. Det innebär att man låter stimulera ägglossning med hjälp av hormoner. Det kan vara aktuellt t.ex. om din ägglossning uteblir. Hormonerna kan ges i form av tabletter, injektioner eller med en pump.
  • insemination med partnerns spermier i livmodern. Det innebär att partnern lämnar spermier på kliniken som sedan insemineras direkt in i livmodern (inte i slidan som vid normalt samlag) med hjälp av en kateter.
  • provrörsbefruktning, IVF, in vitro fertilisering. Det innebär att ägg plockas ut från kvinnan och placeras i provrör. Till varje ägg tillsätter man spermier och sedan tar man ett (ibland två) befruktat(de) ägg och sätter tillbaka det(dem) i livmodern.
  • provrörsbefruktning med ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion. Det innebär att de utplockade äggen befruktas genom att en spermie sugs upp i en spruta och sprutas direkt in i ägget.
  • operation om du som kvinna har polyper i livmodern eller vissa typer av skador på äggledaren.

Du kan också behandlas med spermier från en donator (genom insemination eller IVF), eller med donerade ägg genom IVF.

Vad du ska göra om du vill ha alternativ på barnlöshet behandling

Du kanske vill hitta alternativa vägar till att bli gravid.

Om du vill undvika att preparera kroppen med en massa hormoner, och du vill undvika den påverkan som hormonerna kan ha på din kropp.

Då kanske du känner att de alternativ till barnlöshet behandling som vården erbjuder inte är ett förstahandsval för dig.

Eller om du redan har testat flera olika typer av barnlöshet behandling som vården erbjuder, utan att du lyckats bli gravid.

Då kanske du känner att det är dags att hitta andra lösningar för att du ska kunna bli gravid och få ditt efterlängtade barn.

Då kan du ta hjälp av zonterapi för att behandla barnlösheten.

Just zonterapi är känt för att vara effektivt mot barnlöshet. Jag har själv erfarenhet av att ha hjälpt par att bli gravida, även efter misslyckade IVF:er.

Läs mer om hur zonterapi kan hjälpa dig att bli gravid här.

>> Nu kan du ge dig själv barnlöshet behandling med zonterapi, läs här.