Barnlöshet utredning

Hur du kan göra en barnlöshet utredning

När du läser den här sidan om barnlöshet utredning kommer du att veta hur din barnlöshet kan utredas för att se om det går att hitta en orsak till din barnlöshet. Det gör att du kan känna dig trygg kring vad som händer när du vänder dig till vården för att få hjälp med din barnlöshet.

När du läser det här så slipper du känna dig osäker och förvirrad kring hur du kan gå vidare med din barnlöshet. Och du slipper känna dig frustrerad över att inget veta.

Vad du kan göra om du har försökt att bli gravid ett år utan att lyckas

Har du försökt att få barn i ett år utan att lyckas kan du söka dig till vården för att få hjälp. Du vänder dig då till en gynekologisk mottagning. Då får du och din partner genomgå en barnlöshet utredning för att hitta en förklaring.

Barnlöshet utredning är första steget för barnlöshet behandling. Genom utredningen söker man svar på varför just ni inte får barn.

Att inte kunna få barn fast man vill kallas ofrivillig barnlöshet i sjukvårdstermer. Det är ungefär 10-15 % av alla par som råkar ut för ofrivillig barnlöshet.

När man gör en barnlöshet utredning för att hitta en förklaring till barnlösheten kan det vara så att det är möjligt med barnlöshet behandling.

Ungefär hälften av de som är ofrivilligt barnlösa räknar man med kan bli hjälpta till en graviditet genom vården. Den andra hälften av de ofrivilligt barnlösa betraktar man som infertila och kan alltså inte få egna barn, enligt vården. Då kan du istället få hjälp genom t.ex. zonterapi.

Så här går en barnlöshet utredning till

En barnlöshet utredning går till så att du och din partner träffar en gynekolog och går igenom ett antal frågeställningar. Du som kvinna  får en gynekologisk undersökning och samtidigt undersöks äggstockar och livmoderns utseende med ultraljud.

Utredningen går vidare med att du som kvinna får lämna blodprov under speciella dagar i menscykeln för att kontrollera hormonnivåerna. För mannens del handlar det om att lämna spermaprov för att kontrollera kvaliteten på sperman.

Sedan kan äggledarna undersökas med ultraljud kombinerat med insprutning av kontrastvätska. Andra utredningar kan bli aktuella om ingen orsak hittas.

Hur du vet om barnlösheten kan behandlas

Hittar man en orsak till barnlösheten så kan det gå att behandla i många fall inom vården. Det beror på vad felet är om det är möjligt med behandling av din barnlöshet inom vården.

Oavsett vad orsaken är till just din barnlöshet så kan du alltid prova en alternativ behandling av barnlöshet. Zonterapi är en alternativ behandling av barnlöshet, som hjälpt många par att få barn.

Hos ca 10% av de män och kvinnor som undersöks går det inte att hitta någon orsak till barnlösheten. Den kallas då oförklarad barnlöshet. Det är när barnlöshet utredning visar att kvinnan har normal ägglossning och bra äggledare och mannen har bra spermiekvalitet och alla prover är normala.

Oförklarad barnlöshet innebär att det inte har gått att hitta vad som är orsaken, fast en orsak finns förstås.

Är det så att ingen orsak har hittats så kan det kännas frustrerande. Varför får vi inga barn när allt ser bra ut? Du vill gärna ha en förklaring.

Fast att inga fel hitta är faktiskt positivt. Då finns hoppet kvar. Du har inte diagnosticerats som infertil. Det är möjligt att du kan bli gravid.

>> Vill du öka dina chanser att bli gravid kan du behandla din barnlöshet oavsett om du gjort barnlöshet utredning eller ej, läs mer här.